nieuws-beacons

De verbeteringen van Beacons

Niet alleen de bekendheid in de markt en het aantal toepassingen met Beacons groeien, maar ook de Beacons zelf blijven continue in ontwikkeling. Iedere week is er wel technologisch nieuws of zijn er aankondigingen te melden van ontwikkelaars, die de locatie-specifieke mogelijkheden van Beacons nog meer vergroten. We bespreken 5 van deze nieuwste verbeteringen van Beacons en de voordelen voor de gebruiker.

Cloud Beacon

De Cloud Beacon, van de Poolse ontwikkelaar Kontakt, heeft een ingebouwde WIFI ontvanger en zender waarmee het MAC-data kan ontvangen. Dit is anonieme data van smartphone-bezitters. Hiermee kan onder andere nagegaan worden hoeveel personen er in een ruimte zijn, wanneer WIFI óf Bluetooth aan staat. Het voordeel hiervan is dus een beter profiel van de locatie en van klanten, want men is niet alleen maar afhankelijk van Bluetooth in combinatie met een app. Daarnaast kunnen deze Cloud Beacons ook nog de ‘oude’ Beacons integraal managen, waardoor via deze Cloud Beacon de batterij-inhoud gemeten en het signaalinterval aangepast kan worden. Cloud Beacons hebben een range tot 200 meter.

Tough Beacon

Naast de Cloud Beacon heeft Kontakt ook de Tough Beacon ontwikkeld. Deze Beacons zijn weersbestendig, zoals waterproof en antistatisch. Het grote voordeel hiervan is dat hij zonder zorgen buiten opgehangen kan worden, en dus potentiele bezoekers vroeg kan signaleren en bereiken. Een andere voordeel is dat de Tough Beacon ook te plaatsen is op bewegende objecten in buitenruimtes zoals treinen, winkelwagens en stands.

Lightcurb Beacon

Lightcurb, een Nederlands Beacon-ontwikkelaar, heeft een nieuwe vorm van Beacons ontwikkeld. Dit zijn waterdichte Beacons met een bereik tot 100 meter. Daarnaast zijn de Beacons qua look & feel anders dan de meesten. Deze Beacons zijn namelijk geïntegreerd in een USB-stick, zodat ze in computers en adapters kunnen. Het grote voordeel hiervan is dat ze geen batterij meer nodig hebben.

Clippon Beacon

De Clippon Beacon, ontwikkeld door een Nederlands bedrijf, staat bekend om haar extra veiligheid in de verbinding. Door een hand shake toe te voegen in het proces, doordat de Beacon zowel signalen kan versturen als ontvangen, is het beter mogelijk voor de eigenaar van de Beacon om te controleren wie berichten ontvangt. Hierdoor wordt het delen van gevoelig informatie, bijvoorbeeld rondom betalingsverkeer en persoonsgegevens, beter en zekerder gefaciliteerd. Deze Beacon heeft hierdoor meer ‘intelligentie’ en dus meer gebruiksmogelijkheden.

uBeacons

De laatste en misschien wel meest radicale ontwikkeling op technologisch gebied komt van Ubudu, met de uBeacons. Dit zijn Beacons de naast het zenden van een signaal, ook informatie kunnen ontvangen. Hierdoor is het mogelijk dat wanneer 1 Beacon met internet verbonden is, deze het internet kan delen met andere Beacons, en de omgeving. Het grote voordeel hiervan is dat de gebruiker dus niet meer afhankelijk is van internetverbinding voor het ontvangen van dynamische informatie. Voorheen was het nodig om op locaties zonder internet de berichten vooraf in de app te laden, waardoor ze statisch werden en minder klant-specifiek.

Dit voordeel is wel tijdelijk. Want ook de ontwikkelingen op Bluetooth-gebied staan niet stil. Bluetooth 4.2 heeft de functionaliteit om apparaten verbinden met internet, door middel van deling via Bluetooth. Dit komt binnenkort beschikbaar voor nieuwe devices. Een nadeel van de uBeacons is dat ze niet in staat zijn om filmpjes en afbeeldingen dynamisch te verzenden, door de grootte van de berichten. Het gaat dus puur om informatie in karakters.

 

Zijn we nu uitontwikkeld?

Zoals hierboven te zien zijn er allerlei technologische Beacon-innovaties. Deze brengen nieuwe voordelen met zich mee, waardoor de bruikbaarheid van Beacons in allerlei omgevingen toeneemt. De verwachting is dat in de toekomst deze innovaties samengevoegd gaan worden en de Beacons hiermee steeds optimaler zullen worden. De nieuwe innovaties verruimen in elk geval de mogelijkheden voor nu, maar dé Beacon is dus nog niet ontwikkeld.